Vyskúšajte najlepší metrový koláč podľa nášho originál receptu. Tradičný slovenský metrový koláč z kuchyne portálu Ženy v meste. Neoľutujete.

Metrový koláč

Metrový koláč zvyknem robiť, keď viem, že budeme mať veľkú návštevu, ktorá si rada pochutí na sladkom.

Už samotný názov akosi predpovedá, že z toho koláča je naozaj mnoho porcií...

A keďže v našej domácnosti sme len dvaja s bábätkom a psom, napriek jeho výbornej chuti by sme ho sami dvaja zjesť veru nedokázali. Ale vám dobrú chuť, určite námahu na jeho prípravu neoľutujete. Podobne ako pri krémeši.

Vyskúšajte aj recept na kokosové laskonky, na biskupský chlebíček, alebo ten na zákusok Oblíž prst. Tu je aj recept na francúzsky krémeš. Alebo skúste tento recept na slonie slzy. Skúste aj recept na najlepší krém na venčeky. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov.

Ingrediencie na výborný metrový koláč

Cesto:

  • 5 vajec,
  • 250 gramov práškového cukru,
  • 270 gramov hladkej múky,
  • ½ pohára oleja,
  • 8 polievkových lyžíc vlažnej vody,
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva,
  • 3 polievkové lyžice kakaa,

Plnka:

  • ½ litra mlieka,
  • 2 balíčky Zlatého klasu,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 250 gramov masla,
  • 150 gramov práškového cukru,

Poleva:

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na prípravu metrový koláč

  1. V jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov.


     
  2. V druhej vyšľaháme žĺtka spolu s cukrom a pridáme múku, prášok do pečiva, olej, vodu, a sneh z bielkov. Masu starostlivo premiešame a rozdelíme ju na dve časti, pričom do jednej z nich primiešame kakao.


     
  3. Formy na srnčí chrbát vymastíme a presypeme múkou. Obidve časti upečieme separátne v týchto formách (ja mám iba jednu, takže som musela piecť na dvakrát). Cesto vyklopíme a necháme vychladnúť.
  4. Mlieko, Zlatý klas a vanilkový cukor uvaríme na hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.


     
  5. Kým nám puding chladne, vyšľaháme spolu maslo s práškovým cukrom a následne zmiešame s pudingom.


     
  6. Cesto z foriem pokrájame na rezy a začneme skladať metrový koláč: každý rez potrieme plnkou a spojíme s ďalším, pričom striedame svetlý a tmavý rez. Keď minieme všetko cesto, zvyškom plnky potrieme povrch metrového koláča a dáme vychladnúť.


     
  7. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s maslom. Čokoládovou zmesou potrieme celý povrch metrového koláča a znovu necháme vychladnúť, aby nám čokoláda stvrdla. Koláč krájame našikmo, aby sme mali jednotlivé rezy krásne farebné.

Hotovo - dobrú chuť!  Vybrali sme pre vás aj recept na skvelé vianočné kokosové rožky