Najlepší metrový koláč, originál recept. Vyskúšajte recept na tradičný slovenský metrový koláč z kuchyne portálu Ženy v meste. Neoľutujete.

Metrový koláč, originál - fotorecept kliknite

Metrový koláč zvyknem robiť, keď viem, že budeme mať veľkú návštevu, ktorá si rada pochutí na sladkom.

Už samotný názov akosi predpovedá, že z toho koláča je naozaj mnoho porcií...

A keďže v našej domácnosti sme len dvaja s bábätkom a psom, napriek jeho výbornej chuti by sme ho sami dvaja zjesť veru nedokázali. Ale vám dobrú chuť, určite námahu na jeho prípravu neoľutujete. 😍

Vyskúšajte aj skvelý recept na fantastické kokosové laskonky

 

Výborný metrový koláč - ingrediencie

Cesto:

  • 5 vajec
  • 250 gramov práškového cukru
  • 270 gramov hladkej múky
  • ½ pohára oleja
  • 8 polievkových lyžíc vlažnej vody
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 polievkové lyžice kakaa

Plnka:

  • ½ litra mlieka
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 gramov masla
  • 150 gramov práškového cukru

Poleva:

  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 20 gramov masla

 

Výborná metrový koláč, recept originál. Foto - Jaja

 

Výborný metrový koláč - postup receptu

  1. V jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov.
  2. V druhej vyšľaháme žĺtka spolu s cukrom a pridáme múku, prášok do pečiva, olej, vodu, a sneh z bielkov. Masu starostlivo premiešame a rozdelíme ju na dve časti, pričom do jednej z nich primiešame kakao.
  3. Formy na srnčí chrbát vymastíme a presypeme múkou. Obidve časti upečieme separátne v týchto formách (ja mám iba jednu, takže som musela piecť na dvakrát). Cesto vyklopíme a necháme vychladnúť.
  4. Mlieko, Zlatý klas a vanilkový cukor uvaríme na hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
  5. Kým nám puding chladne, vyšľaháme spolu maslo s práškovým cukrom a následne zmiešame s pudingom.
  6. Cesto z foriem pokrájame na rezy a začneme skladať metrový koláč: každý rez potrieme plnkou a spojíme s ďalším, pričom striedame svetlý a tmavý rez. Keď minieme všetko cesto, zvyškom plnky potrieme povrch metrového koláča a dáme vychladnúť.
  7. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s maslom. Čokoládovou zmesou potrieme celý povrch metrového koláča a znovu necháme vychladnúť, aby nám čokoláda stvrdla.
  8. Koláč krájame našikmo, aby sme mali jednotlivé rezy krásne farebné.

Hotovo - dobrú chuť! 😍

 

 

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelé vianočné kokosové rožky