Najlepší metrový koláč, originál recept. Vyskúšajte recept na tradičný slovenský metrový koláč z kuchyne portálu Ženy v meste. Neoľutujete.
Metrový koláč, originál - fotorecept kliknite
Metrový koláč zvyknem robiť, keď viem, že budeme mať veľkú návštevu, ktorá si rada pochutí na sladkom.
Už samotný názov akosi predpovedá, že z toho koláča je naozaj mnoho porcií...
A keďže v našej domácnosti sme len dvaja s bábätkom a psom, napriek jeho výbornej chuti by sme ho sami dvaja zjesť veru nedokázali. Ale vám dobrú chuť, určite námahu na jeho prípravu neoľutujete. 😍
Vyskúšajte aj skvelý recept na fantastické kokosové laskonky
Recept pre vás
Výborný metrový koláč - ingrediencie
Cesto:
- 5 vajec
- 250 gramov práškového cukru
- 270 gramov hladkej múky
- ½ pohára oleja
- 8 polievkových lyžíc vlažnej vody
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice kakaa
Plnka:
- ½ litra mlieka
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 gramov masla
- 150 gramov práškového cukru
Poleva:
- 200 gramov čokolády na varenie
- 20 gramov masla
Výborná metrový koláč, recept originál. Foto - Jaja
Výborný metrový koláč - postup receptu
- V jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov.
- V druhej vyšľaháme žĺtka spolu s cukrom a pridáme múku, prášok do pečiva, olej, vodu, a sneh z bielkov. Masu starostlivo premiešame a rozdelíme ju na dve časti, pričom do jednej z nich primiešame kakao.
- Formy na srnčí chrbát vymastíme a presypeme múkou. Obidve časti upečieme separátne v týchto formách (ja mám iba jednu, takže som musela piecť na dvakrát). Cesto vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Mlieko, Zlatý klas a vanilkový cukor uvaríme na hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
- Kým nám puding chladne, vyšľaháme spolu maslo s práškovým cukrom a následne zmiešame s pudingom.
- Cesto z foriem pokrájame na rezy a začneme skladať metrový koláč: každý rez potrieme plnkou a spojíme s ďalším, pričom striedame svetlý a tmavý rez. Keď minieme všetko cesto, zvyškom plnky potrieme povrch metrového koláča a dáme vychladnúť.
- Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s maslom. Čokoládovou zmesou potrieme celý povrch metrového koláča a znovu necháme vychladnúť, aby nám čokoláda stvrdla.
- Koláč krájame našikmo, aby sme mali jednotlivé rezy krásne farebné.
Hotovo - dobrú chuť! 😍
Vybrali sme pre vás aj recept na skvelé vianočné kokosové rožky