Najlepšia čalamáda, recept ako pripraviť klasickú čalamádu. Recept ako si doma pripraviť. Domáca čalamáda chutí výborne.

Klasická čalamáda

Výborná čalamáda patrí k dobrému pečenému alebo dusenému mäsu. Okrem klasickej prílohy ako ryža či zemianky sa veľmi hodí aj niečo kyslé na vyváženie chutí.

A tiež kvôli tomu aby, proteínovú a sacharidovú zložku vyvážila zelenina, plná vlákniny a vitamínov, ideálne v čerstvom stave. 

Leto a široká ponuka sezónnej zeleniny je preto neuveriteľne dobrou príležitosťou, aby si človek tieto poklady uchoval na časy, keď už nebudú a budeme sa musieť spoľahnúť na dovoz. Máme pre vás aj recept na chrumkavé zavárané uhorky.

Čalamáda

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 120 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 20 minút
  • Počet porcií: 10

Napríklad aj vo forme čalamády, ktorú tvoria tri druhy skvelej zeleniny: uhorky, paprika a cibuľa. Treba samozrejme vedieť pomer, v akej ich nakombinujeme a tiež aký nálev použijeme. Dôležitý je aj spôsob konzervovania, aby nám čalamáda vydržala aj do zimy. Skúste si s nami pripraviť najlepšiu domácu čalamádu.

Ingrediencie na domácu čalamádu

(Potrebujeme na 10 porcií)

  • 4 kg poľných uhoriek,
  • ½ kg papriky,
  • 1 kg cibule,
  • 1 nakladač, napr. deko,
  • ½ octu,
  • 30 dkg kryštálového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na čalamádu

  1. Prípravu čalamády začíname krájaním cibule.


     
  2. Papriku nakrájame na drobnejšie pásiky.


     
  3. Uhorky krájame aj so šupou, nechceme sa zbaviť tých najlepších častí tejto chutnej zeleniny, ktoré obsahujú najviac vlákniny.


     
  4. Nasleduje nálev: Deko pripravíme podľa návodu na obale, pridáme ocot a cukor.


     
  5. Zmiešame všetku zeleninu a v náleve ju necháme hodinu postáť. Potom dáme do fliaš a sterilizujeme 20 minút.

Dobrú chuť. Chutná čalamáda sa v špajzi rozhodne nestratí. Vyskúšajte aj náš recept na paradajkový šalát.