Tento recept na biele varené víno sme v redakcií dôkladne otestovali. Podaril sa. Dokonale overený recept ako si uvariť biele varené víno už tada nemusíte hľadať. Urobili sme to za vás. :)

Biele varené víno

Vianočné trhy opäť prilákajú na námestia tisíce Slovákov. Biele varené víno je jedným z hlavných ťahákov obľúbených zimných radovánok pri stánkoch s čímkoľvek na zohriatie sa.

Okrem bieleho je samozrejme v ponuke aj červené, alebo vianočný punč. Biele varené víno má však svoje neotrasiteľnú pozíciu. Podobne ako cigánska pečienka v žemli. Jednoducho tieto veci sa rokmi nemenia.

Na prípravu vareného vína sa dá už zohnať aj predpripravený balíček plný korenia a cukru, ale zložiť si vlastnú zmes je to práve domáce.

Pripraviť si doma biele varené totiž nie je náročná úloha. Treba si vybrať obľúbené víno, rozhodnúť sa ako veľmi ho chcete mať sladké a kúpiť pár vrecúšok korenia.

Zohnať celú škoricu, alebo badián nezvykne byť problém. Ak máte možnosť, určite ich do vína pridajte. Vyskúšajte aj náš recept na Turbo punč. A tu je recept na originálne bombardino. Tu je aj rodinný recept na Tatranský punč. A tu zase recept na jednoduchý vaječný likér.

Ingrediencie na prípravu bieleho vareného vína

  • 1 liter obľúbeného bieleho vína (čím suchšie, tým viac treba sladiť),
  • 3 kusy celej škorice (1 balenie, 17 gramov),
  • 6 kusov klinčekov,
  • 2 kúsky badiánu (cca polovicu 5 gramového balenia),
  • Na dosladenie: 1 vanilínový cukor,
  • med, kryštálový, alebo trstinový cukor,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na biele varené víno

  1. Obľúbené biele víno si vylejeme do hrnca. Pridáme cca 3 kúsky škorice, 6 kusov klinčekov a 2 kúsky badiánu. Víno na miernom stupni privedieme takmer k varu. Tesne pred bodom varu odstavíme.


     
  2. Doplníme vanilínový cukor (naozaj dodá víno krásnu arómu), pridáme medu podľa chuti a podľa druhu vína. Pokojne pridajte aj kryštálový, alebo trstinový cukor namiesto medu. Mne sa však zdá najlepšie riešenie med.


     
  3. Dosladené biele varené víno ešte necháme krátko pod pokrývkou na sporáku dôjsť, aby sa spojili chute. Následne samozrejme horúce podávame. Najlepšie v peknom poháriku, ozdobené a dochutené nakrájaným ovocím (pomarančom, jabĺčkom...). Vyskúšajte aj ďalšie recepty na horúce vianočné nápoje.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na vianočný punč. A ak víno nezaberá, skúste babičkin recept na kašeľ. Tu je zase recept na vianočný punč s ovocím.