Žĺtkové orechové rezy sú ideálny dezert po Štedrej večeri. Pripravte si ich s nami tentoraz so ženami v meste a ponúknite týmto tradičným koláčikom aj vy.

Orechové žĺtkové rezy

K Vianociam nesporne patria orechy. V našich končinách sa používajú najmä vlašské orechy, a preto sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny štedrovečerného menu.

Ich využitie je veľmi široké – cez rôzne koláče, rožky, zákusky s maslovou plnkou či v kombinácii s lekvárom, slivkami, sušeným ovocím alebo sa pomocou nich pripravujú rôzne rezy a rolády.

Jedným z najtradičnejších vianočných dezertov sú žĺtkové orechové rezy. Ide o šikovne spracovanú kombináciu chuti vlašských orechov, ktoré sa používajú do cesta, ktoré nám krásne nadľahčia vyšľahané bielky. Zo žĺtkov sa robí poleva.

Poďte si s nami skúsiť pripraviť tento výborný vianočný recept. Prípadne skúste aj orechové košíčky, recepty na kokosové vianočné pečivo, alebo recept na rumové guľky.

Žĺtkové orechové rezy

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 40 minút,
  • Čas tepelnej úpravy: 20 minút,
  • Počet porcií: 20

Ingrediencie na orechové žĺtkové rezy

(Potrebujeme na 20 porcií)

  • 250 g palmarínu,
  • 170 g kryštálového cukru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 200 g mletých orechov,
  • prášok do pečiva,
  • štipka soli,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu orechových žĺtkových rezov

  1. Oddelíme si žĺtky od bielkov.


     
  2. K žĺtkom pridáme práškový cukor.


     
  3. Dôkladne rozmiešame a odložíme na chvíľu bokom.


     
  4. Biely vyšľaháme do peny so štipkou soli. Postupne sme pridávali kryštálový cukor.


     
  5. Orechy rozdrvíme najemno.


     
  6. K palmarínu pridáme orechy a tiež múku premiešanú s práškom do pečiva.


     
  7. Postupne primiešavame vyšľahané bielky, už len ručne.


     
  8. Keď máme cesto spracované, dáme na plech s papierom na pečenie a zarovnáme.


     
  9. Pečieme asi 20 minút na 180 stupňov Celzia. Či je upečené, skontrolujeme špajdlou.


     
  10. Povrch najskôr potrieme tenkou vrstvou žĺtkovej plnky, aby sa vytvorila niečo ako škrupinka.


     
  11. Pridáme zvyšok plnky a necháme zasušiť.

Krájame namočeným nožom, aby sa povrch príliš neťahal. Dobrú chuť, takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na kokosové rožky