Žĺtkové rezy z orechov sú ideálny dezert po Štedrej večeri. Pripravte si ich s nami tentoraz so ženami v meste a ponúknite týmto tradičným koláčikom aj vy.

Žĺtkové rezy

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 40 minút,
  • Čas tepelnej úpravy: 20 minút,
  • Počet porcií: 20

K Vianociam nesporne patria orechy. V našich končinách sa používajú najmä vlašské orechy, a preto sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny štedrovečerného menu.

Ich využitie je veľmi široké – cez rôzne koláče, rožky, zákusky s maslovou plnkou či v kombinácii s lekvárom, slivkami, sušeným ovocím alebo sa pomocou nich pripravujú rôzne rezy a rolády.

Jedným z najtradičnejších nielen vianočných dezertov u nás sú žĺtkové orechové rezy. Ide o šikovne spracovanú kombináciu chuti vlašských orechov, ktoré sa používajú do cesta, ktoré nám krásne nadľahčia vyšľahané bielky. Zo žĺtkov sa robí poleva.

Zdravie z orechových žĺtkových rezov

Konzumovať vlašské orechy je skvelý nápad. Jedným z ich najväčších benefitov je ich vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre srdce a cievny systém.

Tieto mastné kyseliny môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi a zlepšiť krvný obeh.

Vlašské orechy sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu v tele. Ich ďalším benefitom je ich schopnosť pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. Obsahujú vlákninu a bielkoviny, ktoré pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a znižujú riziko vzniku cukrovky.

Okrem toho vlašské orechy obsahujú aj minerály, ako je meď, ktorý pomáha pri tvorbe červených krviniek a podporuje zdravie kostí a kĺbov. Horčík, ktorý sa nachádza v orechoch, je dôležitý pre svalovú a nervovú funkciu.

Je však dôležité si uvedomiť, že vlašské orechy sú pomerne kalorické a mali by sa konzumovať s mierou. Preto sa odporúča jesť ich ako súčasť vyváženej stravy a zahrnúť ich do jedálnička v malých množstvách, aby sa zabránilo nadmernému príjmu kalórií.

Poďte si s nami skúsiť pripraviť tento výborný recept. Ale konzumujte ho len primerane, je totiž veľmi jedlý. Prípadne skúste aj orechové košíčky, recepty na kokosové vianočné pečivo, alebo recept na rumové guľky.

Máme aj recept na medové rezy. A tu sú naše parížske rožky, tu je zase recept na veterníky. Vyskúšajte aj recept na jednoduché linecké cesto..

Ingrediencie

(Potrebujeme na 20 porcií)

  • 250 g palmarínu,
  • 170 g kryštálového cukru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 200 g mletých orechov,
  • prášok do pečiva,
  • štipka soli,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu orechových žĺtkových rezov

  1. Oddelíme si žĺtky od bielkov.


     
  2. K žĺtkom pridáme práškový cukor.


     
  3. Dôkladne rozmiešame a odložíme na chvíľu bokom.


     
  4. Biely vyšľaháme do peny so štipkou soli. Postupne sme pridávali kryštálový cukor.


     
  5. Orechy rozdrvíme najemno.


     
  6. K palmarínu pridáme orechy a tiež múku premiešanú s práškom do pečiva.


     
  7. Postupne primiešavame vyšľahané bielky, už len ručne.


     
  8. Keď máme cesto spracované, dáme na plech s papierom na pečenie a zarovnáme.


     
  9. Pečieme asi 20 minút na 180 stupňov Celzia. Či je upečené, skontrolujeme špajdlou.


     
  10. Povrch najskôr potrieme tenkou vrstvou žĺtkovej plnky, aby sa vytvorila niečo ako škrupinka.


     
  11. Pridáme zvyšok plnky a necháme zasušiť.

Krájame namočeným nožom, aby sa povrch príliš neťahal. Dobrú chuť, takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na kokosové rožky