Žĺtkové orechové rezy sú ideálny dezert po Štedrej večeri. Pripravte si ich s nami tentoraz so ženami v meste a ponúknite týmto tradičným koláčikom aj vy.
Orechové žĺtkové rezy
K Vianociam nesporne patria orechy. V našich končinách sa používajú najmä vlašské orechy, a preto sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny štedrovečerného menu.
Ich využitie je veľmi široké – cez rôzne koláče, rožky, zákusky s maslovou plnkou či v kombinácii s lekvárom, slivkami, sušeným ovocím alebo sa pomocou nich pripravujú rôzne rezy a rolády.
Jedným z najtradičnejších vianočných dezertov sú žĺtkové orechové rezy. Ide o šikovne spracovanú kombináciu chuti vlašských orechov, ktoré sa používajú do cesta, ktoré nám krásne nadľahčia vyšľahané bielky. Zo žĺtkov sa robí poleva.
Poďte si s nami skúsiť pripraviť tento výborný vianočný recept. Prípadne skúste aj orechové košíčky, recepty na kokosové vianočné pečivo, alebo recept na rumové guľky.
Žĺtkové orechové rezy
- Čas prípravy (celkovo spolu): 40 minút,
- Čas tepelnej úpravy: 20 minút,
- Počet porcií: 20
Ingrediencie na orechové žĺtkové rezy
(Potrebujeme na 20 porcií)
- 250 g palmarínu,
- 170 g kryštálového cukru,
- 200 g polohrubej múky,
- 200 g mletých orechov,
- prášok do pečiva,
- štipka soli,
- 6 vajec,
- 200 g práškového cukru,
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.
Postup receptu na prípravu orechových žĺtkových rezov
- Oddelíme si žĺtky od bielkov.
- K žĺtkom pridáme práškový cukor.
- Dôkladne rozmiešame a odložíme na chvíľu bokom.
- Biely vyšľaháme do peny so štipkou soli. Postupne sme pridávali kryštálový cukor.
- Orechy rozdrvíme najemno.
- K palmarínu pridáme orechy a tiež múku premiešanú s práškom do pečiva.
- Postupne primiešavame vyšľahané bielky, už len ručne.
- Keď máme cesto spracované, dáme na plech s papierom na pečenie a zarovnáme.
- Pečieme asi 20 minút na 180 stupňov Celzia. Či je upečené, skontrolujeme špajdlou.
- Povrch najskôr potrieme tenkou vrstvou žĺtkovej plnky, aby sa vytvorila niečo ako škrupinka.
- Pridáme zvyšok plnky a necháme zasušiť.
Krájame namočeným nožom, aby sa povrch príliš neťahal. Dobrú chuť, takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na kokosové rožky