Domáca huspenina, pravá ako od babičky. Vyskúšajte originál recept z kuchyne portálu Ženy v meste na skvelú a jednoduchú huspeninu.

Pravá domáca huspenina patrí určite medzi zdravý a lacný liek. Kĺby robia mnohým z nás problémy. Jej hlavnou liečivou zložkou je kolagén a elastín.

Pravá domáca huspenina - fotorecept kliknite

Kolagén je bielkovinou mladosti. Výborný pre kožu, chrupavky, šľachy a kĺby. Elastín zasa dodáva elasticitu tkanivám ako sú srdce, cievy. Tak prečo si ju neuvariť?

Príprava huspeniny je nenáročná. Čo potrebujeme je akurát čas na varenie, aby bol aspik kvalitný a poriadne vytuhol. Správna huspenina musí byť trasľavá a číra. A čo je ďalším bonusom, v samotnom aspiku sa tuk nenachádza vôbec.

Váš obľúbený internetový portál Ženy v meste vám opäť ponúka ďalší úžasný recept do zbierky – domácu huspeninu originál. Hlavne v chladnejšom období je príprava tohto receptu veľmi vhodná. Vaše kĺby sa vám poďakujú a určite aj mužská polovička. ⛄️

Vyskúšajte aj recept na výborný zemiakový šalát bez majonézy

Domáca huspenina

  • Čas prípravy:  20 minút
  • Čas varenia:  5 hodín
  • Počet kusov: 8-10 porcií

 

 

Fatastická domáca huspenina - ingrediencie

  • 1 ks bravčové koleno (strednej veľkosti)
  • 1 ks bravčová nožička (paprčka)
  • 3 ks bravčová koža (cca 300 g)
  • koreňová zelenia – mrkva, petržlen, zeler (nemusí byť) 
  • 2 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 5 strúčikov cesnaku (aj viac, podľa chuti)
  • 10 zrniečok čierneho korenia
  • 2 zrniečka nového korenia (aj viac, podľa chuti)
  • 2 ks bobkový list
  • 2 polievkové lyžice octu
  • soľ podľa potreby

 

Recept na tradičnú domácu huspeninu. Foto - Nela

 

Domáca huspenina (aspik) - postup osvedčeného receptu

  1. Koleno, nožičku a kože necháme v studenej vode aspoň 30 minút odmočiť. 
  2. Po tomto čase ich umyjeme, očistíme a vložíme do vriacej vody (väčší hrniec) a necháme povariť, aby sa vyzrážali bielkoviny – urobí sa na povrchu pena. Trvá to zopár minút.
  3. Vývar zlejeme, mäso a kožky poriadne umyjeme, hrniec taktiež.
  4. K mäsu nalejeme také množstvo studenej vody, aby bolo ponorené (ja som dala 4,5 l vody). Pozor, záleží to od veľkosti kolena, paprčky. Menej vody je stále lepšie. Potrebujeme, aby huspenina poriadne stuhla.
  5. Pridáme čierne korenie celé, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ (cca 4 polievkové lyžice). Záleží aké chute obľubujeme, dosoliť môžeme aj pri degustovaní. Pomaly varíme tiahnutím, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme penu.
  6. Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a cibuľu, môžeme aj koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler. Po ďalšej hodine zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila.
  7. Pridáme ešte polievkovú lyžičku octu a povaríme 30 minút. Huspenina sa tým ešte viac vyčistí.
  8. Či je huspenina dostatočne tuhá zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste by nám mala za pár minút stuhnúť.
  9. Uvarené koleno, paprčky, kože vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kocky. Niekto obľubuje aj kože, nasekáme ich nadrobno.
  10. Do misiek, tanierov alebo aj na pekáč rozvrstvíme mäso a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
  11. Ak mäso  nekonzumujeme, uvarenú zeleninu nakrájame a takto ju zalejeme. Keď zeleninu v huspenine nebudeme variť, osobitne si povaríme mrkvu, hrášok, kukuricu do zmäknutia. Vajcia natvrdo. Nakrájame podľa potreby. Následne zalejeme vývarom.
  12. Na chladnom mieste necháme vytuhnúť (nie na mraze!). Najlepšie z večera do rána. Môžeme ju naliať aj do zaváracích pohárov a sterilizovať.
  13. Huspeninu podávame s octom (citrónovou šťavou), cibuľou, chrenom, kyslými uhorkami. A k tomu čerstvý tmavý chlebík? Niet čo  dodať.

Dobrú chuť. ⛄️

Zopár dobrých rád pri príprave domácej huspeniny

  • Koleno a paprčku si necháme rozseknúť u mäsiara. Docielime tak poctivý aspik.
  • Nedávame príliš veľa vody. Môže sa stať, že nám huspenina nestuhne. V tomto prípade je menej viac.
  • Najdôležitejšie je pripraviť kvalitný vývar, ktorý dosiahneme pomalým tiahnutím – „bublaním“.
  • Huspeninu počas varenia nemiešame.
  • Kvalitný aspik – huspenina potrebuje čas.  Minimálne 5 hodín.

Vyskúšajte aj osvedčený recept na držkovú polievku.