Určite viete, že demikát je skvelá slovenská polievka. Vyskúšajte náš rokmi overený recept na prípravu demikátu a potešte sa z tejto dobroty opäť.
Demikát
Príprava demikátú nie je nijako výrazne náročná operácia, podobá sa príprave ďalších krémových polievok. Pár minút v kuchyni nebudete ľutovať. Prípadne si k nim pripravte niečo rovnako tradičné, ako sú bryndzové pirohy. Vyskúšajte aj skvelú polievku z medvedieho cesnaku.
Ingrediencie na prípravu demikátu
- 6 stredných zemiakov,
- 1 stredná cibuľa,
- 125 ať 250 g bryndze,
- masť alebo olivový olej,
- 200 ml šľahačkovej smotany,
- majoránka,
- mletá červená paprika,
- soľ,
Postup receptu na demikát
- Oškrábame si zemiaky a nakrájame ich na kocky. Ak chcete dajte ich pokojne menej, polievka bude viac bryndzová.
- Pokrájame si cibuľu a opečieme ju v hrnci na olivovom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalajeme všetko vodou. Osolíme. Vzniknutú zmes v zakrytom hrnci dusíme do zmäknutia zemiakov.
- V inej miske si bryndzu vymiešame so smotanou na šľahanie na krémovú zmes. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze - cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.
- Ak chcete demikát krémový, uvarené zemiaky rozmixujte mixérom.
- Do rozmixovaných zemiakov pridáme v smotane rozmiešanú bryndzu. Na záver ešte necháme polievku prevrieť a pridáme majoránku.
- Hotový demikát podávame ozdobený petržlenovou vňaťou s čerstvým pečivom, alebo opečenou slaninou.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicovú polievku.
Demikát
Ak by sa hľadala najslovenskejšia polievka, demikát by mal veľmi veľké šance uspieť. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov.
Ale tak veľmi rozšírený u nás nie je, minimálne v mojom okolí. Denným menu a pravidelným ponukám v domácnostiach vládne skôr fazuľová polievka, kapustnica, alebo kurací vývar.
Demikát si však svoje miesto na našich jedálníčkoch rozhodne zaslúži. Ide o chutnú krémovú polievku, nenáročnú na prípravu. Ak ste ho už skúšali, viete o čom píšem. Ak ešte nie, mali by ste, určite vám zachutí. Dal by som za to ruku do ohňa. :) Dobrú chuť.