Skvelá tradičná veľkonočná paska, overený recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Pripravte si s nami skvelú veľkonočnú pochúťku.

Veľkonočná paska

Veľkonočná paska alebo inak aj mazanec je, ako už sám názov napovedá, vo veľkonočnom období na stoloch klasikou.

Je výborná buď s masielkom, tvarohom či samotná s Grankom. S veľkonočnou paskou je deň skrátka hneď sviatočnejší a pokojne to nemusí byť iba ten počas sviatkov jari.

Vyskúšajte si tento jednoduchý recept na veľkonočnú pasku aj Vy! Pokojne aj hocikedy inokedy. Veľkonočná páska je tradičné sladké pečivo, ktoré sa konzumuje počas Veľkej noci a najmä počas Veľkonočnej nedele.

Paska sa tradične pečie z kvasnicového cesta, ktoré sa mieša s mliekom, maslom, vajcami, cukrom a múkou. Potom sa tvaruje do oválnej alebo valcovitej formy a ozdobuje sa krížom alebo inými symbolmi. Po upečení sa páska často potiera maslom alebo medom, aby bola ešte chutnejšia.

V rôznych kultúrach sa môžu používať rôzne recepty a ozdoby, ale všetky majú spoločné to, že sú to sladké pečivo, ktoré sa tradične konzumuje počas Veľkého týždňa a symbolizuje dôležitú udalosť pre kresťanskú vieru.

Máme pre vás desiatky skvelých receptov na Veľkú noc. Napríklad ten na veľkonočnú hrudku. Skúste aj ten na veľkonočného barančeka. A tu je recept na strúhanú cviklu s chrenom.

Ingrediencie na pasku

  • 200 mililitrov mlieka,
  • 20 gramov droždia,
  • 80 gramov kryštálového cukru,
  • 1 balík vanilínového cukru,
  • 400 gramov polohrubej múky,
  • 3 žĺtky,
  • 1 celé vajce,
  • 100 gramov masla,
  • 20 gramov plátkov mandlí,
  • trošku masla na vymastenie tortovej formy,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Tradičná veľkonočná paska z kvásku, overený recept. Foto - Jaja

Recept na veľkonočnú pasku

  1. Najskôr si z vlažného mieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások tým, že ich spolu zmiešame a necháme aspoň 10 minút pracovať.
  2. Počas toho si spolu vymiešame múku, vanilínový cukor, zmäknuté maslo nakrájané na kocky a žĺtky.
  3. Následne kvások pridáme do cesta a poriadne miešame, až kým nedostaneme rovnomerné, vláčne cesto. To necháme v mise prikryté utierkou hodinu na teplom mieste, kým nám pekne nevykysne.
  4. Dokonale vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, kde ho rozdelíme na 4 časti. Z tých vytvoríme 4 bochníčky rovnakej veľkosti a uložíme do maslom vymastenej tortovej formy jeden vedľa druhého.
  5. Celé vajce si roztrepeme, aby sa nám žĺtko a bielko spolu zmiešali. Potrieme ním celý vrch bochníčkov. Na to ešte nasypeme mandľové plátky.
  6. Veľkonočnú pasku dáme do predhriatej rúry a pečieme v rúre na 180 stupňov približne 40-45 minút.

Hotovo - dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie klasické moravské koláče. Skúste aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa.