Máme pre vás recepty ako využiť dužinu z cukety. Nech už máte radi tradičné recepty alebo sa chcete pustiť do experimentovania, naše tipy vám pomôžu využiť dužinu z cukety naplno a vytvoriť jedlá, ktoré budú obohacovať váš jedálniček.

Ako využiť dužinu z cukety

Cuketová dužina sa pri niektorých receptoch vlastne stáva odpadom. Napríklad ak vám padne do oka plnená cuketa, dužina z cukaty zostane bez využitia. Podobne je na tom táto pečená cuketa.

Pritom je bohatá na vlákninu, čo je dôležitý živinový prvok pre správne fungovanie tráviaceho systému. Vláknina prispieva k regulácii trávenia, udržiavaniu zdravej hmotnosti a podporuje pocit sýtosti. Škoda dužinu z cukety len tak zahodiť.

Cuketová dužina zároveň obsahuje len veľmi málo kalórií, čo ju robí vhodnou ingredienciou pre tých, ktorí dbajú na svoju hmotnosť alebo sledujú svoju kalorickú spotrebu. Môžete ju teda zjesť vo väčšom množstve bez obáv o príjem kalórií.

Cuketa je z väčšej časti zložená z vody, čo z nej robí osviežujúcu zeleninu počas horúcich letných mesiacov. Je to ideálna zelenina na hydratáciu organizmu. Vybrali sme teda zopár receptov, ktoré vám môžu slúžiť ako inšpirácia.

Cuketová dužina je vďaka svojej neutrálnosti v chuti veľmi všestranná. Môžete ju použiť v mnohých jedlách a receptoch. Môže sa opražiť, variť, grilovať, použiť v polievkach, plackách, koláčoch alebo dokonca použiť na prípravu zeleninových špagiet.

Cuketová dužina obsahuje aj vitamíny A, C a K, minerály ako draslík a horčík, a tiež antioxidanty. Tieto živiny prispievajú k udržaniu zdravia a podpore imunitného systému. Jednoducho je to dobrý nápad.

Recepty ako využiť dužinu z cukety. Foto - Pixabay

Recepty s dužinou z cukety

Dužina z cukety je skvelým zdrojom zeleninových vlákniny a môže byť využitá na rôzne spôsoby. Tu sú niektoré nápady, ako ju môžete využiť:

  1. Cuketová polievka: Dužinu z cukety môžete pridať do polievok ako zahusťovadlo a pridať šťavnatosť a textúru. Stačí ju nakrájať na menšie kúsky a variť spolu s ostatnými ingredienciami polievky.
  2. Cuketové omáčky a pretlaky: Dužina z cukety sa dá spracovať na omáčky alebo pretlaky. Stačí ju orestovať na panvici so základnými koreninami a zeleninou, prípadne ju zmixovať na hladkú konzistenciu. Táto cuketová omáčka môže slúžiť ako príloha k cestovinám, mäsu alebo zeleninovým jedlám.
  3. Cuketové placky alebo karbonátky: Dužinu z cukety môžete zmiešať s vajcami, strúhankou a koreninami a vytvoriť z nej zeleninové placky alebo karbonátky. Stačí ich opražiť na panvici s trochou oleja a môžete ich podávať ako samostatné jedlo alebo prílohu.
     

     
  4. Cuketové nátierky: Dužina z cukety sa dá použiť na prípravu chutných nátierok. Stačí ju zmiešať so syrom, bylinkami a ďalšími prísadami podľa vášho vkusu. Táto cuketová nátierka sa dá použiť na chlebíky, grilovaný chlieb alebo ako dip pre zeleninu.
  5. Cuketový koláč a muffiny: Dužina z cukety sa dá tiež použiť na prípravu sladkých pečivách. Môžete ju zmiešať s cestovinou, vajcami, cukrom a korením a vytvoriť z nej chutné cuketové koláče alebo muffiny. Dužina z cukety pridáva vlákninu a šťavnatosť do pečiva.
     

     

Tieto sú len niektoré spôsoby, ako môžete využiť dužinu z cukety. Je to skvelý spôsob, ako minimalizovať odpad a využiť všetky časti zeleniny. A tu recept na cuketovo mrkvové placky. Prípadne skúste aj naše jednoduché rady, aby huspenina stuhla.