Tieto cuketovo mrkvové placky pripravené v rúre sú jednoduchý a chutný letný, rokmi dôkladne overený recept. Pripravte si s nami skvelé a chutné z cukety a mrkvy podľa receptu od žien v meste.

Cuketovo mrkvové placky

Cuketovo mrkvové placky upečené v rúre sú jedlo pripravené z mixu cukety a mrkvy, ktoré sa strúhajú, zmiešajú s vajcami, múkou a dochutia bylinkami či koreninami. Táto zmes sa vyformuje na placky a pečie v rúre, kým placky nezískajú zlatohnedú farbu a pevnú štruktúru.

Príprava cuketovo-mrkvových placiek má korene v tradičných spôsoboch využívania sezónnych a dostupných surovín. Ich presná história je ťažko dohľadateľná, pretože ide o jednoduchý pokrm, ktorý sa mohol vyvíjať v rôznych kultúrach nezávisle od seba.

Je zároveň možné, že príprava placiek z cukety a mrkvy môže mať staršie korene. Súvisí s cieľom využiť nadbytok domácej úrody. Cuketa je v našich zemepisných šírkach skôr mladšia zelenina a tak v tomto prípade sa v minulosti placky piekli skôr z tekvice. Vyskúšajte aj náš recept ako zamraziť cuketu na zimu.

História

V rôznych regiónoch a kultúrach sa však vyvinuli rôzne verzie, prispôsobené miestnym chutiam a dostupným surovinám. V moderných časoch, kedy je stále viac zaujímavá zdravá strava a využívanie sezónnych surovín, sa cuketovo mrkvové placky stali populárnou voľbou.

Ich jednoduchý recept a možnosť pridávania rôznych korenín, byliniek a ďalších ingrediencií na zdôraznenie chutí z nich robí obľúbený a variabilný pokrm vo viacerých kuchyniach.

Cuketovo mrkvové placky môžu byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako prísada k iným pokrmom. Sú obľúbené pre svoju chutnú a zdravú povahu, ktorá kombinuje zeleninové zložky s jednoduchým prípravným postupom.

Vyskúšajte aj náš recept na zemiakovo cuketové placky, alebo recept na cuketové placky zo špaldovej múky. Alebo skvelý cuketový prívarok. A tu je cuketa na plechu. Skúste aj výborný slaný cuketový koláč. Tu je aj recept na slaný cuketový koláč so slaninou. Alebo recept na zemiakové placky.

Ingrediencie

  • 1 menšia cuketa alebo 1/2 väčšej,
  • 2 stredné mrkvy,
  • menšia hrsť strúhaného parmezánu, alebo iného tvrdého syru,
  • asi 10 cm kúsok póru,
  • 1-2 kopcovité  polievkové lyžice špaldovej múky alebo Solamylu,
  • 1-2 vajcia,
  • cesnak - množstvo podľa chuti,
  • Koreniny: soľ, kurkuma, drvená rasca, mleté čierne korenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu

  1. Najskôr si očistíme a umyjeme cuketu a mrkvu. Pri väčšej cukete odstránime dužinu a jadierka a nastrúhame ju na rezance.


     
  2. Ak je nastrúhaná cuketa veľmi vodnatá, osolíme ju a necháme ju postáť, pustí šťavu. Potom cuketu vyžmýkame a šťavu zlejeme.


     
  3. Mrkvu nastrúhame rovnako, na rezančeky. Pór nakrájame na malé kocky. Ak pridáte aj cesnak, očistite ho a roztlačte a pridajte k ostatnej zelenine.


     
  4. Do zmesi pridáme vajce a nastrúhaný syr. Dobrou voľbou je parmezán, pretože dodá skvelú chuť, ale použite syr, aký máte najradšej alebo aký máte práve doma. Všetko spolu poriadne premiešame a okoreníme.


     
  5. Postupne pridávame špaldovú (bezlepkovú) múku podľa potreby. Mala by nám vzniknúť hmota, ktorá nesmie byť riedka. Ak sa vám zdá riedka, pridajte ešte múku a pokojne aj nastrúhaný syr.


     
  6. Pripravíme si aj plech, na ktorý dáme papier na pečenie. Plech môžete poprípade aj vymastiť tukom. Nakoniec ukladáme na plech lyžicou kôpky hmoty, ktoré tvarujeme do placky.


     
  7. Pečieme ich pri teplote 180 °C približne 20 minút dozlatista. Tieto cuketové placky nie sú mastné a skvele chutia so zeleninovým šalátom alebo aj duseným či grilovaným mäsom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na cuketové placky. Tu sú aj naše rýchle recepty z cukety.