Pripravte si s nami chrumkavé domáce zemiakové hranolky podľa overeného receptu. Už žiaden fastfood. Tu sú domáce zemiakové hranolky, ktoré sú čerstvé, voňavé a chrumkavé.
Domáce hranolky
Obľúbený zemiakový pokrm sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, no asi najdôležitejšie je, aby si zachoval chrumkavosť.
Kto by nemal rád zemiakové hranolky či hranolčeky. K hamburgeru, rezňu, vyprážanému syru alebo len tak s tatárskou omáčkou, majonézou či kečupom. Zemiaky môžu byť dobré varené alebo pečené.
Ich skvelá chuť sa však ešte viac vyvinie, ak ich nakrájame na tenké, asi centimetrové hranolčeky a posmažíme ich v oleji. Na vrch len trochu soli a môžeme zjesť.
Dôležité je, aby nám zostali chrumkavé. Mnohí kuchári dospejú k záveru, že ich hranolky nie sú dostatočne krehké a zároveň nechrumkajú pod zubami, ak sa nejedia hneď. Preto možno radšej siahnu aj po mrazených náhradách.
Skvelej chuti domácich hranolčekov sa však nič nevyrovná. Treba poznať pár trikov a budete si ich od začiatku až do konca pripravovať doma sami. Prípadne skúste ďalšie top recepty zo zemiakov.
Ako pripraviť chrumkavé domáce hranolky
Ukážeme si, ako postupovať v prípade klasických zemiakov a tiež batátov.
- Zemiaky očistíme.
- Nakrájame na hrubšie hranolčeky.
- Ponoríme ich do vody na asi 30 minút.
- Dôkladne vysušíme.
- Smažíme ponorené v oleji zhruba 2 až 3 minúty. Vyberieme a necháme odkvapkať a vychladnúť.
- Rozpálime dostatok oleja a hranolky druhýkrát dosmažíme do zlatista.
Výsledný produkt rozhodne stojí za to. Domáce zemiakové hranolky si vychutnáte napríklad s výrobným hamburgerom alebo len tak s trochou soli či majonézy alebo tatárskej omáčky.

Recept na domáce hranolky z batátov
Pri príprave batatov postupujeme podobne. Akurát rozdiel je, že batatové hranolčeky sa zvyknú pred smažením posypať v hrubej múke, strúhanke alebo špeciálnej obaľovacej zmesi. Ukážem si, ako na to.
- Očistené a nakrájané hranolky namočíme na pol hodinu do studenej vody.
- Pripravíme si obaľovaciu zmes: hrubú múku zmiešame s červenou mletou paprikou, novým a čiernym korením.
- Hranolky vysušíme a obalíme ich v zmesi.
- Opäť najprv predsmažíme a po vychladnutí dosmažíme v oleji.
- Necháme odkvapkať. Podávame napríklad s omáčkou z modrého syra.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na pečené zemiaky v šupke.