Pripravte si s nami chrumkavé domáce zemiakové hranolky podľa overeného receptu. Už žiaden fastfood. Tu sú domáce zemiakové hranolky, ktoré sú čerstvé, voňavé a chrumkavé. 

Domáce hranolky

Obľúbený zemiakový pokrm sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, no asi najdôležitejšie je, aby si zachoval chrumkavosť.

Kto by nemal rád zemiakové hranolky či hranolčeky. K hamburgeru, rezňu, vyprážanému syru alebo len tak s tatárskou omáčkou, majonézou či kečupom. Zemiaky môžu byť dobré varené alebo pečené.

Ich skvelá chuť sa však ešte viac vyvinie, ak ich nakrájame na tenké, asi centimetrové hranolčeky a posmažíme ich v oleji. Na vrch len trochu soli a môžeme zjesť.

Dôležité je, aby nám zostali chrumkavé. Mnohí kuchári dospejú k záveru, že ich hranolky nie sú dostatočne krehké a zároveň nechrumkajú pod zubami, ak sa nejedia hneď. Preto možno radšej siahnu aj po mrazených náhradách.

Skvelej chuti domácich hranolčekov sa však nič nevyrovná. Treba poznať pár trikov a budete si ich od začiatku až do konca pripravovať doma sami. Prípadne skúste ďalšie top recepty zo zemiakov.

Ako pripraviť chrumkavé domáce hranolky

Ukážeme si, ako postupovať v prípade klasických zemiakov a tiež batátov.

  1. Zemiaky očistíme.


     
  2. Nakrájame na hrubšie hranolčeky.


     
  3. Ponoríme ich do vody na asi 30 minút.


     
  4. Dôkladne vysušíme.


     
  5. Smažíme ponorené v oleji zhruba 2 až 3 minúty. Vyberieme a necháme odkvapkať a vychladnúť.


     
  6. Rozpálime dostatok oleja a hranolky druhýkrát dosmažíme do zlatista.

Výsledný produkt rozhodne stojí za to. Domáce zemiakové hranolky si vychutnáte napríklad s výrobným hamburgerom alebo len tak s trochou soli či majonézy alebo tatárskej omáčky.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.



Recept na domáce hranolky z batátov

Pri príprave batatov postupujeme podobne. Akurát rozdiel je, že batatové hranolčeky sa zvyknú pred smažením posypať v hrubej múke, strúhanke alebo špeciálnej obaľovacej zmesi. Ukážem si, ako na to.

  1. Očistené a nakrájané hranolky namočíme na pol hodinu do studenej vody.


     
  2. Pripravíme si obaľovaciu zmes: hrubú múku zmiešame s červenou mletou paprikou, novým a čiernym korením.


     
  3. Hranolky vysušíme a obalíme ich v zmesi.


     
  4. Opäť najprv predsmažíme a po vychladnutí dosmažíme v oleji.


     
  5. Necháme odkvapkať. Podávame napríklad s omáčkou z modrého syra.

Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj náš recept na pečené zemiaky v šupke.