Každá babička pozná tajomstvo tých najlepších kapustníkov. Prezrite si tento originálny recept na domáce kapustníky a iný už ani skúšať nebudete.

Kapustníky

Kým neochutná kapustníky, človek by neveril, aká neuveriteľne dobrá chuť vznikne pri smažení obyčajnej hlávkovej kapusty. Ak sa to skombinuje s vynikajúcim, krehkým a vzdušným cestom, dostaneme naozaj skvelú pochúťku. Kapustníky takou bez diskusie sú.

Naše staré mamy aj babičky ozaj vedeli, čo je dobré. Určite medzi tradičné dobroty vždy patrili aj slané koláče. Neboli im treba žiadne špeciálne prísady, ani komplikovaný post receptu. Úplne jednoducho:

Kapusta, smažená na troche oleja, k tomu trošku soli, korenia a hotovo. V jednoduchosti je krása.

Trošku náročnejšie je to už s prípravou cesta, ale aj to isto zvládne každá šikovná gazdinka. Alebo pokojne aj gazda. Ako na to, ukážeme si nižšie. Vyskúšajte aj náš overený recept na domáce langoše. Kapustníky sú totiž dokonalá príloha k hustej polievke, či šošovicovému prívarku, alebo si ich spokojne dajte len samé. Prípadne vyskúšajte aj recept na slivkové gule. Alebo vyskúšajte aj ďalšie recepty na koláče cez víkendSkúste aj pravé valašské frgály.

Ingrediencie na kapustníky

  • 200 g hladkej múky,
  • 500 g hrubej múky,
  • 1 ks - hlávková kapusta,
  • 1 PL kryštálového cukru,
  • 1 ks čerstvého droždia 42 g,
  • 5 dcl plnotučného mlieka,
  • 1 polievkové lyžice bravčovej masti,
  • 2 kávová lyžička soli,
  • čierne korenie,
  • 3 PL repkového oleja,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

 

Postup receptu na prípravu kapustníkov

  1. Na úvod si pripravíme kvások. Do droždia dáme cukor a asi 0,5 dcl vlažného mlieka. Počkáme, kým nakysne.


     
  2. Pridáme 1 KL soli, oba druhy múky, mlieko a miesime.


     
  3. Dôkladme miesime.


     
  4. Počkáme, kým cesto nakysne, asi hodinu.


     
  5. Medzitým si na oleji posmažíme kapustu.


     
  6. Pridáme 1 KL soli a mleté čierne korenie. Premiešame. Hotovú kapustu necháme chvíľu vyhladnúť.


     
  7. Z vykysnutého cesta si urobíme malé bochníčky.


     
  8. Keď sú hotové, necháme ich ešte asi 10 minút na doske kysnúť.


     
  9. Každý bochníček si v ruke jemne roztiahneme a naplníme kapustou.


     
  10. Zavinieme a jemne valčekom pregúľame.


     
  11. Plechy si vymastíme masťou (na dva plechy treba dvojnásobnú dávku cesta).


     
  12. Kapustníky si naukladáme na plech. Dôležité je ich v tomto momente poprepichovať vidličkou, aby sa pri pečení nenafúkli.


     
  13. Kapustníky pečieme asi pol hodinu na 180 stupňov.

Dobrú chuť. Ku kapustníkom sa dokonale hodí napríklad fazuľová polievka.