Chutné vínové koláčiky k Vianociam určite patria. Deň za dňom ubieha, kde tu už aj nasnežilo, vianočné pesničky vyhrávajú. Blíži sa čas Vianoc. My ženy už máme naponáhlo, rozmýšľame čo ešte dokúpiť, poniektoré už majú napečené, iné sa zasa chystajú. Suché vínové pečivo si môžete upiecť v predstihu, pretože dlho vydrží. Potrebujete iba maslo, múku, víno a cukor.

Recept na najlepšie vínové koláčiky, sladké aj slané - fotorecept kliknite

Portál Ženy v meste si pre vás pripravil ďalší obľúbený recept na jednoduché vínové pečivo. Z jedného cesta urobíte aj sladkú, ale aj slanú verziu vianočných koláčikov. Tie slané sú vhodné aj pre diabetikov. Vyskúšajte, určite vám zachutia.

Vyskúšajte aj recept na medovo orechový fit koláčik

Recept vínové koláčiky

Čas prípravy:  30 minút

Čas pečenia: 12 minút

Počet kusov: 240 (záleží od veľkosti) 

Ingrediencie na jednoduché vínové koláčiky

  • 250 g maslo
  • 300 g hladká múka
  • 7 polievkových lyžíc bieleho suchého vína

na obaľovanie:

  • 3 ks vanilínový cukor
  • kopcovitá lyžica práškového cukru

Recept na vínové koláčiky. Foto - Nela

Recept na výborné vínové koláčiky

  1. Cesto musí aspoň 4 hodiny postáť, takže si ho pripravíme skôr, aj deň predtým.
  2. Maslo nastrúhame na strúhadle (ak použijeme zmäknuté nie je to potrebné). Pridáme víno a hladkú múku. Vymiesime cesto. Dáme do chladu aspoň na 4 hodiny.  
  3. Cesto vyberieme a necháme trošku zmäknúť. Rozdelíme ho na dva bochníčky a na doske posypanej  múkou vyvaľkáme plát o hrúbke 3 mm. Vykrajujeme tvary – hviezdičky, kvietočky, srdiečka.
  4. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 12 minút pri teplote 170o C.
  5. Ešte teplé obaľujeme v zmesi cukru (vanilkového a práškového). Pri slanej verzii cukor vynecháme, neobaľujeme. 
  6. Z tejto dávky upečieme 2-3 plechy, záleží od veľkosti.
  7. Pečivo je veľmi chutné aj sladké, aj slané. Vydrží dlho. Skladujeme uzavreté v dóze.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie tradičné linecké koláčiky