Najlepší tradičný veľkonočný syrek. Overený recept na syrek vám ponúka obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste. Varte s nami tradične a chutne.

Tradičný veľkonočný syrek - fotorecept kliknite

Skvelý veľkonočný syrek. Veľkonočný syrek k Veľkej noci jednoducho patrí. Je tradičný hlavne na severovýchode Slovenska. Ešte ste ho nerobili a nevie ako na to?

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka overený recept ako ho pripraviť. Aj vo verzii bez lepku, ak zvolíte bezlepkové pečivo a strúhanku. Veselú a pokojnú Veľkú noc vám želáme. 

Tradičné pokrmy a Veľká noc. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho osvedčených chutných receptov. Recept ako sa varí najlepšia veľkonočnná šunka, fantastická veľkonočná plnka, tradičná veľkonočná hrudka, zemiakový šalát klasický, ale aj fit verzia, recepty z cvikly, bezmäsité, fantastické torty, koláče, zákusky, pečené i nepečené.

Stačí si iba vybrať. Veľká noc tradične, chutne a zdravo so značkou Ženy v meste.

Vybrali sme iba pre vás recept ako sa varí najlepšia domáca veľkonočná šunka

 

Veľkonočný syrek, recept na syrek, ako ho pripraviť

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 40-50 minút 
  • Počet porcií: 6-8

Najlepší tradičný veľkonočný syrek - ingrediencie

  • 500 g mleté mäso (pliecko, bôčik, môžeme zmiešať aj 1/2 bravčového a 1/2 hovädzieho mäsa)
  • 400 g údené varené mäso (šunka, môže byť aj uvarené údené koleno)
  • 8 ks vajce
  • 5 ks rožok
  • podľa chuti jarná cibuľka (pažítka, petržlenová vňať, kôpor), doplníme si tak vitamín C
  • na dochutenie: 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, vegeta (ak používate), drvená rasca, trošku kurkumy (netradičná, ale výborná na kĺby a zápaly), mletá červená paprika (môže byť aj pálivá)
  • na vymastenie plechu: bravčová masť (olej), strúhanka

 

 

Najlepší tradičný veľkonočný syrek. Foto - Nela

 

Najlepší tradičný veľkonočný syrek - postup receptu 

  1. Údenú varenú šunku (uvarené bravčové koleno) nakrájame na malé kocky. Môžeme aj pomlieť.
  2. Rožky alebo žemle nakrájame na malé kocky, tak ich zalejeme podľa potreby vodou, aby zmäkli.
  3. Mäso si pomelieme. Na prípravu môžeme zvoliť aj hovädzie mäso, ktoré zmiešame s bravčovým.
  4. Do väčšej misky pridáme pomleté mäso, aj údené, žĺtky, nakrájanú jarnú cibuľku (obľúbené bylinky).
  5. Všetko spolu dôkladne premiešame a pridáme koreniny podľa chuti, pozor na soľ, údené je slané.
  6. Tak pridáme zmäknuté rožky alebo žemle. Ak by sme to s vodou prehnali, pečivo dobre vytlačíme.
  7. Nakoniec z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do mäsovej hmoty.
  8. Plech na pečenie (veľkosť cca 38x28) dobre vymastíme bravčovou masťou a vysypeme strúhankou.
  9. Veľkonočný syrek pečieme 15 minút pri teplote 200 oC, tak pri 150 oC dozlatista, približne 30 minút.

Tip na záver: Namiesto bieleho pečiva môžeme zvoliť aj pečivo celozrnné. Veľkonočný syrek tak bude ľahšie stráviteľný. Ak hovädzie a kuracie mäso nemusíme, môžeme si túto špecialitu pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Dĺžka pečenia záleží, na akom veľkom plechu budeme syrek piecť.

Dobrú tradičnú chuť.

 

 

Vyskúšajte aj šťavnaté údené mäso pečené v cestíčku