Najlepší tradičný veľkonočný syrek. Overený recept na mäsový syrek vám ponúka kuchyňa portálu Ženy v meste. Varte s nami tradične a chutne.
Veľkonočný syrek mäsový - fotorecept kliknite
Skvelý veľkonočný syrek k Veľkej noci jednoducho patrí. Je to tradičné jedlo najmä na severovýchode Slovenska. Ešte ste ho nerobili a nevie ako na to? Veľkonočný syrek pečieme najskôr štvrť hodinu pri teplote 200 stupňov a potom na 150 C dozlatista asi pol hodinu.
Ak chcete syrek stráviteľnejší, namiesto bieleho pečiva môžeme zvoliť aj pečivo celozrnné. Ak hovädzie mäso nechcete využiť, dá sa táto špecialita pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Presná dĺžka pečenia záleží od veľkosti syreku.
Tradičné pokrmy a Veľká noc k sebe neodmysliteľne patria. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho osvedčených chutných receptov. Recept ako sa varí najlepšia veľkonočná šunka, fantastická veľkonočná plnka, tradičná veľkonočná hrudka.
Zemiakový šalát klasický, ale aj fit verzia, recepty z cvikly, bezmäsité, fantastické torty, koláče, zákusky, pečené i nepečené.
Stačí si iba vybrať. Veľká noc tradične, chutne a zdravo so značkou Ženy v meste. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka overený recept ako ho pripraviť. Aj vo verzii bez lepku, ak zvolíte bezlepkové pečivo a strúhanku. Veselú a pokojnú Veľkú noc vám želáme.
Vybrali sme iba pre vás veľkonočný recept ako sa varí najlepšia domáca šunka
Recept na tradičný veľkonočný syrek
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 40-50 minút
- Počet porcií: 6-8
Najlepší veľkonočný syrek - ingrediencie
- 500 g mletého mäsa (pliecko, bôčik, môžeme zmiešať aj 1/2 bravčového a 1/2 hovädzieho mäsa)
- 400 g vareného údeného mäsa (šunka, môže byť aj uvarené údené koleno)
- 8 ks vajce
- 5 ks rožok
- podľa chuti jarná cibuľka (pažítka, petržlenová vňať, kôpor), doplníme si tak vitamín C
- na dochutenie: 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, vegeta (ak používate), drvená rasca, trošku kurkumy (netradičná, ale výborná na kĺby a zápaly), mletá červená paprika (môže byť aj pálivá)
- na vymastenie plechu: bravčová masť (olej), strúhanka

Najlepší tradičný veľkonočný syrek. Foto - Nela
Najlepší tradičný veľkonočný syrek - postup receptu
- Údenú varenú šunku (uvarené bravčové koleno) nakrájame na malé kocky. Môžeme aj pomlieť.
- Rožky alebo žemle nakrájame na malé kocky, tak ich zalejeme podľa potreby vodou, aby zmäkli.
- Mäso si pomelieme. Na prípravu môžeme zvoliť aj hovädzie mäso, ktoré zmiešame s bravčovým.
- Do väčšej misky pridáme pomleté mäso, aj údené, žĺtky, nakrájanú jarnú cibuľku (obľúbené bylinky).
- Všetko spolu dôkladne premiešame a pridáme koreniny podľa chuti, pozor na soľ, údené je slané.
- Tak pridáme zmäknuté rožky alebo žemle. Ak by sme to s vodou prehnali, pečivo dobre vytlačíme.
- Nakoniec z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do mäsovej hmoty.
- Plech na pečenie (veľkosť cca 38x28) dobre vymastíme bravčovou masťou a vysypeme strúhankou.
- Veľkonočný syrek pečieme 15 minút pri teplote 200 oC, tak pri 150 oC dozlatista, približne 30 minút.
Tip na záver: Namiesto bieleho pečiva môžeme zvoliť aj pečivo celozrnné. Veľkonočný syrek tak bude ľahšie stráviteľný. Ak hovädzie mäso nemusíme, môžeme si túto špecialitu pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Dĺžka pečenia záleží, na akom veľkom plechu budeme syrek piecť.
Dobrú tradičnú chuť. Vyskúšajte aj šťavnaté údené mäso pečené v cestíčku