Tradičný krémeš k Vianociam na Slovensku neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte overený recept na prípravu krémeša zo špaldovej múky z kuchyne portálu Ženy v meste.

Krémeš

Tento fantastický medový krémeš je v zdravšej verzii. Určite ho vyskúšajte. Má výbornú chuť, prekvapí vás lahodná plnka, nie je ani príliš sladký. Koláčik patrí medzi tradičné slovenské, bez akých sa neozabídu oslavy, alebo vianočné sviatky.

Vyskúšajte takmer dokonalý recept zo špaldovej múky z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Vianoce pomaly klopú na dvere, nech sa páči, inšpirujte sa.

K Vianociam patria nielen suché vianočné pečivo, ale určite aj plnené koláče, zákusky, ale aj torty. Tradičné, moderné, pečené či nepečené? To všetko nájdete v našej bohatej ponuke. Stačí si iba vybrať. Vianočné zdravšie pečenie so značkou Ženy v meste.

Tradičný medový krémeš

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 2x12 minút
  • Počet kusov: cca 12 ks

Pripravili sme pre vás aj recept pardubické medovníky, alebo ten na obľúbený Oblíž prst. Alebo Opitý izidor. Na krémové zákusky máme aj recepty s obrázkami. Napríkald ten na kávové zrná.

Ingrediencie na pravý krémeš

  • na medové cesto:
  • 350 g hladkej špaldovej múky (hladkej múky),
  • 100 g pomletého trstinového cukru (práškového),
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny,
  • 2 polievkové lyžice rumu (nemusí byť),
  • 2 polievkové lyžice medu,
  • 50 g masla,
  • 1 ks väčšie vajce,
  • 1 ks žĺtok,
  • na plnku (krém):
  • 200 g masla,
  • 100 g pomletého trstinového cukru (práškového),
  • 1 l mlieka (polotučného alebo plnotučného),
  • 3 ks žĺtok,
  • 2 ks vanilínový cukor,
  • 2 ks Zlatý klas (80 g),
  • 2 plnšie (nie kopcovité) polievkové lyžice hladkej špaldovej alebo hladkej múky,
  • 2 polievkové lyžice rumu kvôli chuti (nemusí byť),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na tradičný medový krémeš

  1. Zo všetkých surovín na cesto si vypracujeme hladký bochníček, ktorý rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť 20x30 cm.


     
  2. Pri vaľkaní si môžeme pomôcť aj malým valčekom priamo na plechu alebo sklenenom pekáči. Každé cesto pečieme pri teplote 180 oC cca 12-15 minút do zlatista.


     
  3. Mlieko prevaríme. Odoberieme si 250 ml, do ktorého vmiešame žĺtky, múku, Zlaté klasy, vanilínový cukor. Túto zmes prilejeme do vriaceho mlieka a premiešame.


     
  4. Uvaríme si hustejší puding. Stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne zašľahávame vanilkový puding.


     
  5. Pozor, puding nesmie byť teplý. Všetko spolu vyšľaháme. Vznikne nám hladký a veľmi chutný vanilkový krém. Môžeme pridať ešte rum pre intenzívnejšiu chuť.


     
  6. Ja som do krému pridala jednu kopcovitú lyžicu cukru, aby nebol príliš sladký. Krém natrieme na prvý upečený plát, zakryjeme ho druhým plátom. Jemne pritlačíme.


     
  7. Medový krémeš dáme do chladu minimálne na dve hodiny. Časť chladenia je veľmi dôležitý. Plnka stuhne, pláty cesta zmäknú. Medový krémeš sa bude aj lepšie krájať. Pripravte si pravý medový krémeš aj podľa nášho fotoreceptu.

Tip na záver: Hotový koláčik krájame nožom so zúbkami. Môžeme posypať práškovým alebo pomletým trstinovým cukrom, prípadne poliať roztopenou tmavou čokoládou. Úžasná dobrota.

Sladké zdravšie maškrtenie. Inšpirujte sa recept na hneď mäkké vianočné perníčky