Doma pripravené pikantné kuracie krídelká sú jedlo, po ktorom si doslova oblížete všetkých desať prstov. Vyskúšajte overený recept od žien v meste.

Pikantné kuracie krídelká

Tieto pikantné kuracie krídelká sa hrdo vyrovnajú aj tým z rôznych fast-foodov, hoci nie sú smažené a chrumkavé.

Napriek tomu, ich chuť je dokonalá a docielite ju veľmi jednoducho a len zo základných surovín. Výhodou tejto omáčky je, že si ju môžete okoreniť a ochutiť podľa seba. Kto rád extra pálivé, môže dávku štipľavej omáčky aj strojnásobiť.

Kto nerád pálivé, môže ju úplne vynechať alebo nahradiť napríklad barbecue omáčkou. Uvedené množstvá na omáčku vystačia akurát na kilo krídelok, čo predstavuje asi šestnásť kúskov, bez tzv. „letiek“, teda koncových častí krídla, kde nie je mäso.

Toto množstvo akurát vystačí na plech s mriežkou o rozmeroch 30x40 cm. Mriežka na pečenie je dosť potrebná, aby sa krídelká rovnomerne prepiekli, ideálne s pomocou horkovzduchu. Skúste aj grilovanú krkovičku, alebo recept na grilovanú cuketu.

  • Čas prípravy: 15 min. Čas pečenia: 60-70 min. Počet porcií: 2-3

Ingrediencie

  • 1 kg kuracie krídla (16 ks) - 2 čl prášok do pečiva - Soľ - Mleté čierne korenie - 60 g maslo - 1 PL cukor (alebo med) - 2 strúčiky cesnaku - 150 g paradajkové pyré - 1 PL pikantná omáčka (napr. thajská Sriracha)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Kuracie krídla umyjeme, vysušíme, dáme do misy. Osolíme, okoreníme a posypeme práškom do pečiva. Premiešame poriadne čistými rukami. Vďaka prášku do pečiva bude koža chrumkavá. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.


     
  2. Takto pripravené krídelká poukladáme na mriežku. (Plech môžeme vystlať alobalom – oceníme to pri umývaní) Krídelká pečieme 25 minút, potom plech vyberiem krídelká otočíme a pečieme ďalších 25 min.


     
  3. Zatiaľ máme čas si pripraviť jednoduchú a rýchlu omáčku. V hrnci roztopíme asi 40 g masla (20 g si necháme na záverečné zjemnenie.) Pridáme cukor a prelisované cesnaky. Zamiešame.


     
  4. Prilejeme paradajkové pyré a pálivú omáčku. Necháme jemne prevariť asi 5 min. Ak treba dosolíme.


     
  5. Keď sme krídelká opiekli už aj z druhej strany, vyberieme ich a potrieme z jednej strany omáčkou. Vrátime do rúry na 5 min. zapiecť. Teplotu môžeme zvýšiť na 220 stupňov a dáme zápek zhora.


     
  6. Plech opäť vyberieme, krídelká otočíme, potrieme zvyškom omáčky a dáme zapiecť na 5-10 minút – podľa uváženia ako veľmi chcete krídelká mať pripečené. Podávame s čerstvým chlebom alebo hranolkami.

TIP: Ak máte krídelká priveľmi pikantné, pripravte si k nim nejaký jogurtový dresing alebo smotanovo-cesnakový dresing, ktorým pálivosť zjemníte.

Videorecept