Vyskúšajte náš rodinný recept na maďarský segedínský guláš. Je to u nás doma dokonalá rodinná klasika. 

Maďarský segedínský guláš

Zaručene najlepší segedínský guláš, ktorý u nás majú všetci radi. Recept je od babičky a nikto v rodine ho nemení, lebo takto je najlepší. Pamätá si aj maďarské, či skôr rakúsko-uhorské časy.

Aj v prípade segedínskeho gulášu 100% platí, že ten tradičný recept v každej rodine, či v každom kraji vyzerá trošku inak. Základ však zostáva. Tento recept však je jednoducho náš rodinný.

Ak nemáte knedľu, je výborný aj s chlebom. Tento náš rodinný maďarský segedínský guláš vám bude chutiť. Som si istá.

Trošku histórie

Segedínský guláš je podľa encyklopédie jedno z tradičných maďarských jedál, ktoré sa vyznačuje bohatou chuťou a použitím kyslej kapusty ako jednej z hlavných ingrediencií.

Toto jedlo je typické pre maďarskú kuchyňu a hoci to znie logicky, zrejme nie je nazvané po meste Szeged, (po slovensky Segedín) ktoré sa nachádza na juhu Maďarska. Tradičná historka tvrdí, že zrejme ide o skomoleninu názvu Székelyho guláš.

Prvý komu ho naservírovali viac menej náhodou, vraj bol piešťanský knihovník Székely a slávny maďarský básnik Sándor Petőfi to všetko zaznamenal.

Nech už to bolo akokoľvek maďarský segedínský guláš si v našom regióne obľúbilo mnoho ľudí. Jeho hlavnou zložkou je bravčové mäso, ktoré sa spolu s kyslou kapustou, cibuľou, zemiakmi a korením dusí v hrnci.

Táto kombinácia vytvára jedinečnú chuťovú harmóniu, ktorá je charakteristická pre maďarskú kuchyňu. Preto ten prívlastok maďarský. Ale pokojne by mohol byť aj slovenský. Napokon aj u nás toto jedlo patrí medzi tradičnýmé dobroty starých materí.

Často sa podáva s knedľami alebo chlebom, výborne chutí aj so zemiakovou kašou a je obľúbené jedlo nielen v Maďarsku, ale aj v iných krajinách strednej Európy. Segedínsky guláš je výbornou voľbou pre tých, ktorí hľadajú výdatný, chutný a sýty pokrm. A rýchlo.

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, vyskúšajte aj náš recept na stroganov, alebo kôprovú omáčku. A tu je zase recept na segedínsky guláš bez smotany.

Na maďarský segedín budete potrebovať

  • Doba prípravy: 30 minút,
  • Doba varenia: 60 minút,
  • Počet porcií: 6 porcií,

Ingrediencie

  • 700 g bravčového pliecka (prípadne iného vhodného bravčového mäsa)
  • 150 g slaniny,
  • 500 g kyslej kapusty,
  • 2 väčšie cibule,
  • 2 polievkové lyžice masti,
  • 2 polievkové lyžice údenej červenej papriky,
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce,
  • pol čajovej lyžičky mletého korenia,
  • 2 balenia kyslej smotany,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na maďarský segedínský guláš

  1. Mäso očistíme, usušíme a nakrájame na kocky.


     
  2. Očistenú cibuľu nakrájame na jemno. Slaninu rovnako nakrájame na malé kocky.


     
  3. Na masti usmažíme cibuľu cca 1 minútu. Na cibuľu potom pridáme slaninu a posmažíme ďalších cca 7 minút.


     
  4. K slanine a cibuli pridáme mäso a posmažíme než sa bravčové zatiahne.


     
  5. Na mäso pridáme červenú údenú papriku, korenie a rascu a zalejeme trochou vody. Dáme dusiť, kým nebude mäso mäkké. Ja som dusila 40 minút.


     
  6. Medzitým pripravíme z masla a múky tmavú zásmažku. Pridáme ju do gulášu až bude mäso mäkké.


     
  7. Po zásmažke pridáme kyslú kapustu a varíme ešte 10 minút.


     
  8. Na záver primiešame kyslú smotanu a prelisovaný cesnak a premiešame. Maďarský segedínský guláš môžeme podávať s knedľou.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na maďarský guláš.

Videorecept

aa