Existuje mnoho variantov receptu na špagety Carbonara a nie je úplne jasné, aký je presný pôvodný recept.  V tomto recepte uvádzame klasický taliansky recept na špagety Carbonara originál z regiónu Lazio, kde sa špagety Carbonara podľa tradície pripravujú bez smotany.

Niektoré zdroje totiž hovoria, že pôvodný recept nezahrňoval smotanu. Vyskúšajte si skvelé špagety pripraviť so ženami v meste.

Špagety Carbonara originál

Tento klasický recept na špagety carbonara je skutočne jednoduchý, ale jedlu dodá skutočne skvelú chuť. Vzhľadom na to, že recept používa syr Pecorino Romano, môže byť omáčka dosť slaná, takže si ju môžete prispôsobiť svojmu vkusu, pridávať syr postupne a ochutnávať.

Sľúbili sme vám recept originál, ale história špagiet carbonara nie je úplne jasná, kedže existuje niekoľko teórií o tom, ako toto slávne jedlo vzniklo. Jednou z teórií je, že recept na špagety so slaninou a vajcom vznikol počas druhej svetovej vojny, keď sa Američania stretli s talianskymi kuchármi.

Americkí vojaci, ktorí prišli do Talianska, mali radi vajcia a slaninu, zatiaľ čo domáci Taliani ponúkli špagety. A tak sa kuchári rozhodli spojiť tieto ingrediencie dohromady a vytvorili špagety carbonara.

Iná teória hovorí, že špagety carbonara sú v skutočnosti odvodené od staršieho rímskeho jedla zvaného "cacio e uova", čo v preklade znamená "syrové vajcia". Toto jedlo bolo podobné špagetám carbonara, ale bolo bez slaniny a používal sa v ňom len syr Pecorino Romano.

Existuje aj teória, že špagety carbonara vznikli ako jedlo pre uhorských bačov, ktorí pracovali v hornatých oblastiach stredného Talianska. Bačovia mali radi jednoduché jedlá, ktoré sa dali rýchlo pripraviť a obsahovali dostatok kalórií a živín na udržanie sily pri práci. Rovnako by táto teória mohla spojiť slaninu a vajcia bežne dostupné v Uhorsku so špagetami domácich Talianov.

Špagety carbonara. Foto - Pixabay

Napriek tomu, že podľa openai.com existuje niekoľko teórií o tom, ako toto jedlo vzniklo, všetci čo ho ochutnali sa zhodujú na tom, že ide o jednoduché a chutné jedlo, ktoré je dnes populárne po celom svete. Tu sú špagety s paradajkovou omáčkou.

Vyskúšajte aj náš recept na poctivé bolonské špagety, alebo recept na zapekané cestoviny so šunkou. Alebo aj cestoviny s krevetami. Vyskúšajte aj náš recept na zálievku na cestovinový šalát. Vyskúšajte aj ďalšie naše omáčky na špagety. A tu je recept na avokádovú omáčku na cestoviny.

Potrebujeme

  • 400 g špagiet,
  • 200 g guanciale alebo pancetty (prípadne slovenskej slaniny) nakrájanej na malé kúsky,
  • 4 vajcia a 2 žĺtky,
  • 1 šálka strúhaného tvrdého syra (Pecorino Romano, v slovenskej verzii Eidam),
  • čerstvo namleté čierne korenie,
  • soľ na dochutenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu špagiet Carbonara

  1. Vložte špagety do vriacej osolenej vody a varte, kým nebudú mäkké, ale ešte stále "al dente".


    Špagety. Foto - Pexels
     
  2. Medzitým na panvici na strednom stupni opražte nakrájané guanciale alebo pancettu (či slaninu), kým nebude zlatistá a chrumkavá.


    Pancetta. Foto - Pexels
     
  3. V malej miske si rozmixujte 4 vajcia a 2 žĺtky s polovicou množstva strúhaného syru (v originálnej verzii Pecorino Romano, ak chcete tak použite Eidam, prípadne iný dostupný syr na strúhanie) a čiernym korením.


     
  4. Keď sú špagety uvarené, sceďte ich, ale odložte si asi 1/2 šálky vody z cestovín bokom. Vráťte špagety do hrnca a pridajte slaninu. Potom pridajte zmes s vajcami a syrom a rýchlo premiešajte, kým sa vajcia nezahrejú a nevytvorí sa omáčka. Ak sa zdá príliš suchá, pridajte trochu odloženej vody z cestovín.


     
  5. Podávajte okamžite ozdobené ďalším nastrúhaným syrom a čiernym korením na vrchu.


    Špagety Carbonara. Foto - Pexels

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše ďalšie overené recepty na obed z cestovín. Skúste aj recept na pravú bolonskú omáčku.