Nebudete ľutovať. Recept na cisársky trhanec ako od rakúskej babičky v originálnom znení Kaiserschmarrnbude mať úspech. Cisárskemu trhancu len ťažko ktokoľvek odolá, ide o fantastické sladké hlavné jedlo z kuchyne žien v meste.

Cisársky trhanec Kaiserschmarrn

Cisársky trhanec ja skvelá a chutná tradičná pochúťka pôvodom od našich susedov v Rakúsku. Tradičný Kaiserschmarrnje dokonalý napríklad po lyžovačke. Ale pokojne si ho dajte aj inokedy a lyžovačku si aspoň pripomeňte.

V rakúskych lyžiarskych strediskách a chatách na svahoch ide o základ, ktorý patrí takmer k povinnej výbave každého lyžiara či lyžiarky. Ide o jednoduchšiu verziu palaciniek, pri ktorej nie je ich roztrhanie problémom, ale nevyhnutnosťou.

Dať si skvelé sladké jedlo a opäť nabrať energiu je na nezaplatenie. Ide o naozaj o recept na jedlo stvorený na jesenné a zimné večery. Nasýti, zahreje, poteší. Kalorie naozaj priznávame.

Už samotný názov jedla odkazuje na jeho slávnu minulost. Vzniklo vraj ako špecialita pre cisárovnú Sisi. Vyskúšajte si ho doma pripraviť aj vy a urobte si vlastný kráľovský dvor.

Ingrediencie na prípravu cisárskeho trhanca

Cesto:

  • 3 vajcia,
  • 500 ml mlieka,
  • 350 g hladkej múky,
  • 1 PL trstinového / hnedého cukru,
  • štipka soli,
  • 50 g masla,
  • cca 1 dcl perlivá minerálna voda,
  • 2 PL hrozienok, (môže byť aj viac, podľa chuti),
  • vanilkový cukor,
  • škoricový cukor,
  • citrón,
  • práškový cukor na posypanie

Slivkový kompót

  • 500 g čerstvých sliviek alebo fľaša zaváraných sliviek,
  • 1 dcl vody,
  • hnedý cukor,
  • škoricový cukor,
  • klinčeky – podľa chuti a sladkosti (v prípade použitia zaváraných sliviek sladiť iba málo)
  • alternatívou je jablkový kompót, alebo jablková výživa.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup recept na Cisársky trhanec Kaiserschmarrn

  1. Najprv si dáme variť slivkový kompót. Ak máme čerstvé slivky, prepolíme ich, odkôstkujeme a varíme s cukrom, škoricou, postrúhanou citrónovou kôrou a klinčekmi s 1 dcl vody, kým nezmäknú. Hotové sú vtedy, keď sa začne šupa oddeľovať od dužiny. Necháme vychladnúť.
     
  2. Ak použijeme jednoduchšiu verziu, do hrnca vylejeme zaváraný slivkový kompót, dolejeme 1 dcl vody, cukor stačí iba škoricový, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Varíme, kým sa neodparí časť šťavy. Hotový bude za 10-15 minút.


     
  3. Pripravíme si cesto: Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka vyšľaháme na sneh so štipkou soli. Žĺtka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Môžeme mixérom alebo ručne metličkou. Postupne pridávame múku na striedačku s mliekom. Pridáme hrozienka a minerálku, ktorá cesto nadýcha. Na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielok a už iba jemne varechou zamiešame do cesta.


     
  4.  Na panvici roztopíme maslo a pridáme cca 2 polievkové naberačky cesta. Pri strednej teplote necháme jemne pripiecť spodnú stranu, potom ju palacinkovou naberačkou jemne otočíme na druhú stranu.


     
  5. Necháme cesto minútu pripiecť a dvoma vareškami alebo vidličkami ho postupne rozdeľujeme (trháme) na menšie časti. Jemne obraciame, nestláčame. Keď máme cesto „natrhané“, na záver pridáme na panvicu lyžicu roztopeného masla, posypeme ešte na panvici práškovým cukrom a necháme ho pri jemnom obracaní 2-3 minúty skaramelizovať.


     
  6. Hotový trhanec presunieme z panvice rovno na tanier, môžeme ešte podľa chuti jemne posypať práškovým cukrom. Cisársky trhanec podávame s uvareným slivkovým kompótom, do ktorého si kúsky trhanca namáčame.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na babičkin kakaový závin.