Popraskané čokoládové crinkles, recept originál. Už ste ich vyskúšali? Nechajte sa inšpirovať originálnym receptom kuchyne portálu Ženy v meste.

Popraskané čokoládové crinkles - fotorecept kliknite

Suché koláčiky, plné čokolády, ktoré sú na povrchu popraskané. Zvonka chrumkavé, vo vnútri šťavnaté. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila tento originálny recept v klasickej verzii, ale aj v tej zdravšej, so špaldovou múkou a trstinovým cukrom s vôňou Vianoc. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať.

Vianočné sviatky si bez suchých koláčikov nevieme ani predstaviť.

U nás sa tešia veľkej obľube. Ako novinku sme pre vás tentokrát pripravili originálny recept na fantastické popraskané čokoládové crinkles. Na Vianoce vám krásne prevoňajú celý dom.

Pripravili sme aj obľúbený recept na hneď mäkké vianočné perníčky

 

Originálne popraskané čokoládové crinkles

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 10-15 minút
  • Počet kusov: 40

 

 

 

Výborné popraskané čokoládové crinkles - ingrediencie

  • na čokoládové cesto
  • 225 g tmavá čokoláda, najlepšie 70% (môže byť aj 52%)
  • 60 g maslo
  • 50 g kryštálový (trstinový) cukor
  • 2 ks väčšie vajcia
  • 225 g hladká múka (hladká špaldová)
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie (vanilínového cukru, striedka z vanilkového lusku)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • na obaľovanie
  • kryštálový (trstinový) cukor podľa potreby
  • práškový (pomletý trstinový) cukor podľa potreby

 

 

Popraskané čokoládové crinkles. Foto - Nela

 

Výborné popraskané čokoládové crinkles - postup receptu

  1. Nad parou roztopíme maslo s čokoládou a to tak, že menší hrniec so surovinami vložíme do väčšieho hrnca s vodou.
  2. Čokohmotu necháme vychladnúť. Do väčšej misky pridáme vajcia (najlepšie izbovej teploty) a kryštálový (trstinový) cukor.
  3. Ručným mixérom alebo v kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Trvá to iba zopár minút.
  4. Do vaječnej zmesi postupne zašľaháme vlažnú čokoládovú hmotu. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu alebo vanilku.
  5. Mixérom (môžeme už aj varechou) zapracujeme zvolenú preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  6. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré odložíme na 2-3 hodiny do chladu. Ak nemáme čas, vložíme ho na hodinu do mrazničky.
  7. Z cesta tvarujeme guľky v tvare orecha, ktoré obaľujeme v kryštálovom (trstinovom) cukre. S cestom sa výborne pracuje.
  8. Nasleduje obaľovanie v práškovom cukre. Ak zvolíme cukor trstinový, je potrebné ho pomlieť. Ja som použila práškový.
  9. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Na neho rovnomerne ukladáme guľky, nie blízko seba, lebo ešte narastú.
  10. Upečené čokoládové crinkles necháme vychladnúť, sú krehké. Keď zvollíme biely cukor, sú biele, ak trstinový sú do hneda.

Tip na záver: Popraskané čokoládové crinkles s vôňou Vianoc? Pridajte do cesta škoricu alebo perníkové korenie a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cítite tú omamnú vôňu? Tieto koláčiky vrelo odporúčame, krásne doladia každý sviatočný stôl.

Sladkú vianočnú chuť.

 

 

Vyskúšajte aj výborné a jednoduché koka - kokosové sušienky