Ak máte chuť na dokonalé pečené gaštany, tu je pár zásad, ktoré treba dodržať pri recepte ako správne upiecť gaštany v rúre.

Pečené gaštany, ako správne upiecť gaštany v rúre

Nepodarilo sa vám na ulici kúpiť pečené gaštany? Nikto si nemusí zúfať; mnohé tradičné vianočné pochúťky sa dajú pripraviť aj v pohodlí vlastnej kuchyne. Medzi ne nesporne patria pečené gaštany.

O gaštanoch sa hovorí, že prospievajú aj zdraviu. Majú vysoký obsah vitamínu C, ktorého množstvo je porovnateľné s citrónom. Údajne vraj vďaka dôležitému tanínu pomáhajú zabraňovať rakovine, tanín je tiež dôležitým antioxidantom.

V gaštanoch možno tiež nájsť aj vitamíny A, C, B, E, K, množstvo kalcia, bielkovín, draslíku či železa.

Pripraviť si ich doma je pomerne jednoduchý postup, no napriek tomu treba dodržať pár zásad, vďaka ktorým sa vám isto podaria.

Ako upiecť gaštany v rúre

1. Prvou zásadou je, že gaštany treba vopred nechať namočené vo vode asi dve hodiny.

2. Následne každý jeden narežeme do krížika, aby nám počas pečenia nevybuchovali. Budú sa tak aj ľahšie lúpať po upečení.

3. Gaštany poukladáme na plech narezanou stranou nahor.

4. Pečieme v rúre na 200 stupňov asi 25 minút.

5. Necháme chvíľu vychladnúť, najlepšie gaštany sú však ešte teplé.

 

Tu je pár receptov s pečenými gaštanmi

Ak by ste ale gaštany nejedli hneď za horúca, sú výborné aj pri príprave mnohých jedál, sladkých aj slaných.

 

Morčacia rolka s pečenými gaštanmi

  • Potrebujeme: morčacie prsia, anglickú slaninu, soľ, čierne korenie, upečené gaštany, vajíčko, cibuľu, maslo, trošku koňaku, petržlenovú vňať.
  • Postup: Na plát osoleného a okoreneného mäsa poukladáme slaninu. Na to dáme zmes nasekaných gaštanov vymiešaných s maslom, nasekanou cibuľkou, petržlenovou vňaťou, vajíčkom a koňakom. Zrolujeme a upečieme.

 

Plnená hus s gaštanovou plnkou

  • Potrebujeme: hus, soľ, vodu, biele francúzske bagety, mlieko, gaštany, žĺtky, vyšľahané bielky, muškátový oriešok, čierne korenie.
  • Postup:  Hus na noc namočíme do slanej vody s množstvom soli. Mäso si zoberie len toľko soli, koľko bude potrebovať. Plnku pripravíme tak, že si bagety natrháme na drobnejšie kúsky, namočíme v mlieku, k tomu žĺtky, potom vyšľahané bielky, dochutiť muškátovým orieškom, soľou a korením. Vložíme do trupu husi a pečieme pomaly na slabo mierne podliate vodou.

 

Gaštanovo-malinová roláda

  • Potrebujeme: 180 g horkej čokolády, s obsahom kakaa aspoň 50 %, 6 vajec, 150 g. hladkej  múky, 180 g kryštálového cukru, maslo na potretie plechu, 250 ml šľahačky aj stužovač, 125 g gaštanového piré, 2 lyžice mandľového likéru,  maliny
  • Postup: Čokoládu rozpustíme, medzitým šľaháme žĺtky s 90 g cukru, do toho pridáme múku, čokoládu, následne vyšľahané bielky so zvyškom cukru. Piecť na papieri na pečenie na 180 stupňov. Ešte za tepla zrolovať pomocou utierky. Pripravíme si plnku z gaštanového piré vymiešaného s vyšľahanou šľahačkou aj so stužovačom a likérom. Na cesto naukladáme maliny, potrieme plnkou a zrolujeme.