Klasické veterníky sú božský koláčik, ktorý si s nami upečiete aj doma. Ženy v meste vám tentoraz prinášajú recept ako si upiecť veterníky aj doma. Už nemusíte chodiť do cukrárne.

Veterníky

Recept na skvelé domáce veterníky ako z cukrárne, ktorými ohromíte na každej oslave. Aj keď náročnosť receptu na tieto koláče je pomerne vysoká, o to viac vám budú domáce karamelové veterníky chutiť. Zaručujeme. :)

  • Doba prípravy: 140 minút,
  • Doba pečenia: 20 minút,
  • Počet porcií: 18 porcií,

Vyskúšajte aj náš recept na domáci krémeš, alebo recept na punčové rezy. Alebo si s nami pripravte fantastickú marlenku, či piškótovú tortu. Tu je aj recept na francúzsky krémeš.

Ingrediencie na prípravu karamelových veterníkov

Pudingový krém:

Cesto:

  • 180 g polohrubej múky,
  • 6 vajíčok,
  • 250 ml vody,
  • 130 g masla,
  • 1 čajová lyžička cukru,
  • pol čajovej lyžičky soli,

Karamelová šľahačka

Karamelová poleva

  • 200 g práškového cukru,
  • 3 lyžice karamelu,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu ako upiecť klasické veterníky

  • 1. Pripravíme si pudingový krém. Do hrnca dáme ohrievať mlieko. Do misky dáme vajíčka,cukor, múku, zlatý klas a všetko premiešame.


     
  • 2. Do krému vlejeme trošku horúceho mlieka a premiešame. Celú zmes vylejeme do mlieka v hrnci a uvaríme hustý puding. Miešame do zhustnutia, potom odstavíme. Necháme vychladnúť a potom prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.


     
  • 3. Po vychladnutí cca 1 hod, vyšľaháme smotanu do polotuha a pridáme k pudingu, hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky.

Odpaľované cesto

  • 4. Do hrnca dáme vodu a nakrájané maslo, necháme rozpustiť. Do vody s maslom pridáme cukor, soľ a múku a miešame 2-3 minúty.


     
  • 5. Cesto dáme do robota a miešame do vychladnutia a za stáleho miešania postupne pridávame jedno vajce za druhým.


     
  • 6. Cesto dáme do cukrárskeho sáčku, a na plech vystlaný papierom na pečenie urobíme kruhy, predhrejeme rúru na 200 stupňov C a pri vložení veterníkov do rúry, znížime na 180 stupňov a pečieme 20 minút.


     
  • 7.  Takýto je výsledok.

Karamelová šľahačka

  • 7. V hrnci ohrejeme 100 ml smotany a v druhom hrnci, dáme ohrievať cukor až skaramelizuje.


     
  • 8. Karamel zalejeme horúcou šľahačkou a miešame do rozpustenia, pridáme soľ a dáme vychladnúť a odložíme tri polievkové lyžice na polevu.


     
  • 11. Smotanu vyšľaháme do polotuha a prilejeme pripravený karamel, vyšľaháme. Naplníme cukrárske vrecko a dáme do chladničky.

Karamelová poleva.

  • 12. Zmiešame cukor s karamelom, ktorý sme si odložili. Pokiaľ bude poleva veľmi hustá, prilejeme mlieko. Rozkrojíme veterníky a vrchnú vrstvu namáčame v poleve.


     
  • 13. Na spodný veterník nanesieme najskôr pudingovú vrstvu, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme namočeným vrchom.

Hotovo, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na metrový koláč.