Tento cuketový perník je skvelá cuketové dobrota. Sladký koláč z cukety je presne tým pravým prekvapením, ktoré prináša cuketová sezóna. Upečte si koláčik so źenami v meste.
Cuketový perník
Cuketa, je zelenina s ktorou si v čase sezóny nevieme poradiť.Toľko jej je, Je plná vody, ale aj vitamínov a minerálov a môžeme z nej pripraviť mnoho receptov.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá voľba. Potešíte s ním celú rodinu. V recepte je špaldová múka a med, môžete vymeniť za múku pšeničnú a med za cukor.
Vyskúšajte aj náš recept na mrkvovú bábovku. Máme pre vás aj recept na pečené gaštany. Vyskúšajte aj náš recept na šťavnatý čokoládový perník.
- Doba prípravy: 10 minút
- Doba pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 9 kúskov
Ingrediencie na cuketový perník
- 350 g cukety,
- 350 g celozrnnej špaldovej múky,
- 2 lyžice holandského kakaa,
- 1 lyžica perníkového korenia,
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku,
- 40 g masla,
- 4 ks vajcia,
- 300 ml polotučného mlieka,
- 5 polievkových lyžíc medu,
- 150 g horkej čokolády,
- štvrtku čajovej lyžičky soli,
- 1 pohár lekváru, ja som si vybrala jahodový, môžete použiť akúkoľvek, ktorú nájdete doma,
Postup receptu na prípravu cuketového perníku
- Cuketu ošúpeme a umyjeme. Potom ju na jemno postrúhame a posolíme. Necháme ju postáť, nech cuketa vypotí vodu, následne prebytočnú vodu vyžmýkame.
- V miske zmiešame špaldovú múku s kakaom, pridáme perníkové korenie, kypriaci prášok a soľ.
- V druhej miske zmiešame ručným šľahačom alebo robotom vajcia, rozpustené maslo s mliekom a medom.
- Obe sypké i tekuté suroviny premiešame ručne dohromady a pridáme vytlačenú cuketu.
- Cesto vylejeme do menšieho hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov na 40 minút.
- Na upečený vychladnutý cuketový perník dáme džem a polejeme ho rozpustenou čokoládou. Môžeme podávať.
- Tip: V prípade hustého cesta, môžete priliať trochu mlieka.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na cuketový koláč s čokoládou. Skúste aj tieto 3 jednoduché recepty na cuketový koláč.